Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Open Kloosterdagen

Zaterdag 10 en zondag 11 juni

gepubliceerd: donderdag, 25 mei 2017

Na het succes van zeven soortgelijke initiatieven organiseert de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) in 2017 wederom Open Kloosterdagen in het weekend van 10 en 11 juni. Ongeveer 40 kloosters zullen een deel van dit weekend hun deuren open zetten en bezoekers van harte welkom heten.

Zij nodigen u uit kennis te maken met het religieuze leven in deze tijd en met hun spiri­tua­li­teit. Ze vertellen u graag over wat hun stichters en voor­gangers bewogen heeft en vooral wat hen nu nog beweegt. Ieder klooster zal dit op eigen wijze laten zien: er zijn films, presentaties, wandelingen, rondleidingen, vieringen. Maar vooral ook gelegenheid tot ontmoeting en gesprek.

In ons bisdom zijn er zeven kloosters die meedoen aan dit mooie initiatief:

Aerdenhout - Klooster Alverna

Op Zaterdag 10 juni wordt een lezing verzorgd over de betekenis van het religieuze leven en de inzet van de actieve con­gre­ga­ties en hoe de religieuze nalaten­schap vorm kan krijgen.

Amsterdam - Begijnhofkapel

De Begijnhofkapel te Amsterdam is open op zondag 11 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Elk half uur een korte presentatie van de zending en spiri­tua­li­teit van de Sacra­men­tij­nen. Aansluitend is er van 17.00 - 18.00 uur aanbidding met uit­stel­ling van het H. Sacrament, afgesloten met de gezongen Vespers.

Amsterdam - Xaveriushuis

Het Xaveriushuis - Jezuïetenhuis doet ook mee aan de Open Kloosterdagen op zondag 11 juni 2017, van 13.45 tot 17.00 uur.

Programma
13.45 uur: Koffie + kennis­ma­king
14.15 uur: keuze tussen jezuïtische YouTube-meditatie en jezuïtische Bijbelmeditatie met de zintuigen
15.20 uur: gesprek “Wie zijn we, hoe leven we, hoe werken we”, vertrekkend van een per­soon­lijk roepingsverhaal
16.00 uur: rondleiding in de jezuïetenkerk (naast het jezuïetenhuis)
17.15 uur: voor wie dit verlangt, deelname aan de gezongen eucha­ris­tie­viering in de jezuïetenkerk

Belang­stel­lenden dienen hun naam op te geven bij nikolaas.sintobin@jesuits.net
Het aantal deelnemers is beperkt tot 10. Het is wenselijk om het hele programma te volgen.

Amsterdam - La Verna

Stads­klooster La Verna - Fran­cis­ca­nen Amsterdam, zet haar deuren open voor de Open Kloosterdagen. 

Vanaf 14.00 uur: binnenkomst met koffie en thee in de eetzaal. Daar komt ook een tafel met: het blad Fran­cis­ca­nen.nl, polsbandjes met ‘vrede en alle goeds!’, programmaboekjes van La Verna, folder studiefonds, oranje caps met ‘vrede en alle goeds!’, het Franciscaans Maandblad, en gerecyclede wenskaarten t.b.v. Suryodaya e.d. Via de beamer laten we tijdens de koffie/thee enkele korte filmpjes zien, gemaakt door Emy Jansons-van Steekelenburg (over de fran­cis­ca­nen in Nederland en Vlaanderen en over het Franciscaans Jongerentreffen in Megen).

Om 14.30 uur start broeder Jan ter Maat met een rondleiding door het huis. Br. Piet Bots gaat in de huiskamer in gesprek met belang­stel­lenden (kring­ge­sprek). Broeder Fer van der Reijken loopt rond en kijkt waar hij verder in kan springen. Tussen 15.00 - 16.00 uur laat Broeder Fer in de Ben Moonen-zaal de filmische documentaire zien: ‘Franciscus, heilige tegen wil en dank’. Het verdere verloop van de middag laten we spontaan gebeuren, omdat we geen zicht hebben op de aantallen mensen. Om 17.45 uur vieren we de Vespers zoals gebruikelijk in de kapel , met de aanwezigen die willen meebidden.

Egmond - Sint-Adelbertabdij

De Sint-Adelbertabdij te Egmond-Binnen doet ook mee aan de Open Kloosterdagen.

Egmond - Lioba­klooster

Het Sint Lioba­klooster te Egmond-Binnen is op zaterdag 10 juni geopend. 

De bezoekers kunnen drie vieringen bijwonen:

  • de lauden met eucha­ris­tie om 9.00 uur
  • de middagdienst om 12.15 uur 
  • de vespers om 17.30 uur

Na de lauden met eucha­ris­tie (vanaf 10.00) tot voor de vespers (tot 17.15 uur) is de kerk met voorhof en expositieruimte te bezichtigen, met producten van onze verschillende kunstambachten, zoals onze beeldhouwerij, pottenbakkerij, weverij, batik, edelsmederij, schilders- en drukatelier. Enkele zusters en broeders zullen graag de bezoekers ontvangen. Er zal ook een filmpje te zien zijn, die een samenvatting geeft van de ambachten van de monniken. De rest van het klooster, de ateliers en de tuinen zijn niet te bezichtigen.

Tijdens de diensten worden deur en telefoon niet bediend. Bezoekers zijn van harte welkom zonder zich vooraf aan te melden en worden gevraagd tijdig aanwezig te zijn, indien ze een viering willen bijwonen.

  • Sint Lioba­klooster, Herenweg 85, Egmond-Binnen
  • Broeder Marc en zuster Davide, stlioba@xs4all.nl

Hilversum - Casella

Het Hilversumse Casella houdt open kloosterdag op zaterdag 10 juni. Vanaf 14.30 uur ontvangst en rondleidingen in groepen. Mensen krijgen de mogelijkheid de film deel 2 over Casella te zien van Roderick zoekt licht. Tijdens de rondleiding wordt een kopje koffie of thee aangeboden. Bij het weggaan krijgen de mensen informatie mee. Om 16.30 uur afsluiting met een gebeds­viering in de gebedsruimte van Casella (Voor wie dat wil).

 

Zie ook: www.open­kloosterdag.nl

 
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose