Bisdom Haarlem-Amsterdam
Delen:
meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook
Volgen:
link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten volg Pancratiusparochie op Twitter volg Pancratiusparochie op Facebook

Staatsbezoek aan Vaticaan

Donderdag 22 juni

gepubliceerd: vrijdag, 16 juni 2017
foto: RVD / Koos Breukel
Staatsiefoto april 2013
Staatsiefoto april 2013

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uit­no­di­ging van Zijne Heiligheid Paus Franciscus een staatsbezoek aan de Heilige Stoel in Vaticaanstad. Het bezoek vindt plaats op donderdag 22 juni 2017.

De Koning en Koningin worden bij hun bezoek vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Ook minister Liliane Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ont­wik­ke­lingssamen­wer­king is bij het bezoek aanwezig. Van dinsdag 20 juni tot en met vrijdag 23 juni brengen de Koning en Koningin tevens een staatsbezoek aan de Republiek Italië.

Het staatsbezoek aan Vaticaanstad onderstreept de bilaterale en multilaterale banden tussen Nederland en het Vaticaan. Paus Franciscus vertegen­woor­digt 1,2 miljard aanhangers van de katholieke kerk. De kerk is wereldwijd ingebed in het lokale maat­schap­pe­lijk middenveld. De Heilige Stoel kan vanuit die positie een diplomatieke inspanning leveren bij inter­nationale maat­schap­pe­lijke uitdagingen zoals conflicten, het klimaat, armoede en migratie.

Programma

In de ochtend brengt het Koninklijk Paar eerst een bezoek aan de Friezenkerk. Dit uit 1140 stammende godshuis staat op de plek waar al in de achtste eeuw pelgrims uit de lage landen bijeen kwamen. De Koning en Koningin worden ontvangen door de rector, Bisschop Hurkmans, die hier wekelijks een Nederlandse mis opdraagt. De kerk is een symbool van de eeuwenoude historie tussen Nederland en de Heilige Stoel en vormt een inleiding op het bezoek aan Paus Franciscus.

Het staatsbezoek aan het Vaticaan begint daarna officieel met een audiëntie bij Paus Franciscus. Bij aankomst staat de Zwitserse Garde opgesteld, waarna de Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een onderhoud met de kerkelijk leider hebben in de Pauselijke vertrekken. Aansluitend hebben de Koning en Koningin een gesprek met de Vaticaanse regeringsleider, staats­secre­taris kardinaal Pietro Parolin.

Na afloop krijgt de Koning in de Biblioteca Apostolica een aan Willem van Oranje toegeschreven bevelhebbersstaf overhandigd. De katholieke Spanjaarden bemachtigden deze bevelhebbersstaf na hun over­win­ning op protestantse Nederlandse opstandelingen bij de slag op de Mookerheide (1574). Deze baton wordt in bruikleen gegeven door het Catalaanse Jezuïeten convent Sant Cugat en draagt het wapen van Willem van Oranje. Van april tot en met oktober 2018 is de staf te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, tijdens een expositie over Willem van Oranje.

(persbericht 139 RVD)
Bisdom Haarlem - Amsterdam • Postbus 1053 • 2001 BB  Haarlem • (023) 511 26 00 • info@bisdomhaarlem-amsterdam.nlDisclaimerDeze website is gerealiseerd door iMoose