Paus vraagt om toezicht op brood en wijn voor de Eucharistie

gepubliceerd: woensdag, 12 juli 2017
Paus vraagt om toezicht op brood en wijn voor de Eucharistie

Paus Franciscus vraagt in een brief aan de bis­schop­pen en bis­schop­pen­con­fe­ren­ties wereldwijd om toe te zien op de samen­stel­ling en kwaliteit van brood en wijn voor de Eucha­ris­tie. Deze brief is vorige week naar de bis­schop­pen­con­fe­ren­ties gestuurd.

De Eucha­ris­tie geldt voor de Rooms-Katholieke kerk als bron en hoogtepunt van het christelijk leven. De hosties en wijn die gebruikt worden voor de viering van de Eucha­ris­tie dienen te beantwoorden aan de vereisten zoals die blijken uit het Nieuwe Testament en uit de nadere omschrijvingen voor de rooms-katholieke eredienst.

Certificaten

Paus Franciscus heeft de geldende normen daarvoor in herinnering gebracht via een recent gepubliceerde brief van de Con­gre­ga­tie voor de Eredienst en de Regeling van de Sacramenten. Daarin worden de bis­schop­pen en bis­schop­pen­con­fe­ren­ties gevraagd om toe te zien op de vereiste samen­stel­ling en kwaliteit van brood (hosties) en wijn bedoeld voor de viering van de eucha­ris­tie. Om twijfel uit te sluiten worden de bis­schop­pen gevraagd om bij­voor­beeld certificaten te verstrekken voor de geschikte hosties en wijn.

Glutenarme hosties

Met betrekking tot glutenvrije hosties die in Nederland geproduceerd worden, en die in feite glutenarme hosties zijn, werd al in 1977 zo’n certificaat verstrekt. De controle over de kwaliteit van hosties en miswijn bedoeld voor gebruik in de eucha­ris­tie is door de Nederlandse bis­schop­pen­con­fe­ren­ties sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw toevertrouwd aan de Nationale Raad voor Liturgie (NRL).

Miswijn

Voor de miswijn wordt het vereiste keurmerk kenbaar gemaakt door middel van een NRL-logo met bij­schrift op de flessen miswijn. Met betrekking tot de glutenvrije hosties is de goedkeuring met vermelding van de datum door middel van een sticker op elke betreffende hostiedoos aangebracht. Bij de aankoop dienen parochies en kloosters volgens het Romeinse schrijven zich te vergewissen of deze producten gecertificeerd zijn door de bevoegde kerkelijke instantie.

(rkkerk.nl)