Waarom moet u mee naar Assisi?

Mgr. Hendriks deelt zijn hoogtepunten met u!

gepubliceerd: vrijdag, 21 juli 2017

Assisi is bekend geworden door de Heilige Franciscus en Clara, maar er zijn meerdere elementen die de deze plaats wereldwijd bekendheid geven. Mgr. Hendriks is al vaker in Assisi geweest en deelt met ons enkele ervaringen die hij als hoogtepunt zag bij zijn bezoek aan Assisi.

Mgr. Hendriks: “Waarom moet u mee naar Assisi?”

Giotto

Uniek zijn de Fresco’s van Giotto die hangen in de Basiliek van Franciscus. De 28 fresco’s, die worden beschouwd als het vroegste werk van deze kunst­schilder en architect, die later ook in Padua, Rome en Florance zijn kunsten heeft vertoond. Giotto’s werk geldt als een enorme doorbraak en hij wordt wel gezien als de vader van de moderne schilder­kunst en de belangrijkste schilder van zijn tijd. Sommigen noemen zijn werk het begin van de Italiaanse Renaissance.

San Damiano

Dit kerkje, wat St. Franciscus renoveerde na zijn bekering, is een bijzonder mooie plek. Het is ook de plaats waar het kruis tot Franciscus sprak: “Herstel mijn kerk”. Dat moment staat voor een ommekeer in zijn leven en is het begin van zijn bekering. Op het moment dat het kruis tot hem sprak was het kerkje nog een ruïne. Franciscus nam de boodschap zeer letterlijk en herstelde dit kerkje, wat later zou leiden tot een vernieuwde beweging in de gehele kerk wereldwijd.

Umbrië: ‘Het land van Franciscus’

Assisi ligt in een regio met groene, zacht glooiende heuvels begroeid met vooral wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook veel akkers met tarwe, suikerbieten, tabak en zonnebloemen. De regio wordt Umbrië genoemd wat ook wel wordt gezien als ‘Het land van Franciscus’. Het gebied bevindt zich in centraal Italië, in de vallei van de rivier de Tiber met het stuwmeer Lago di Corbara. Umbrië zou men het groene hart van Italië kunnen noemen en heeft een zacht mediterraan klimaat. Een heerlijke plaats om als bedevaartganger te vertoeven.

Meer info over de bedevaart naar Assisi vind u op deze website: